У централној кухињи припрема се храна за децу свих вртића целодневног и полудневног боравка, док вртић у Врањској Бањи има сопствену кухињу. Намирнице за припрему хране у Врањској Бањи шаљу се из централне кухиње.
Службу за исхрану чине:
- управник објекта, 1 извршилац
- сарадник за исхрану-нутрициониста, 1 извршилац
- главни кувар 1-1 извршилац
- главни кувар 2-1 извршилац
- главни кувар (у Вртићу “Бамби”)- 1 извршиоц
- кувар посластичар, 2 извршиоца
- пекар, 1 извршилац
- помоћни кувар, 2 извршиоца
- магационер, 1 извршилац
- спремачица, 2 извршиоца
- возач- 2 извршиоца.
Промоција „Правилне исхране“ и активности на унапређивању исхране су такође саставни део рада централне кухиње.
Одвијање процеса припремања хране у здравствено-безбедоносном смислу је под сталним надзором инспекција. Установа је са ЗЗЈЗ у Врању склопила уговор о контроли хигијенског стања и микробиолошке исправности хране и намирница.
Једном месечно ЗЗЈЗ У Врању врши узорковање хране и узима брисевеса руку, посуђа, прибора и површина из свих кухиња предшколске установе. Узорковање хране и намирница се врши више пута у току месеца, по распореду који одређује управник обкјекта.
У централној и дистрибутувним кухињама имплементиран је HACCP систем (обезбеђивање здравствено безбедног производа намењеног деци).
У кухињи се дневно припреми и дистрибуира око 3700 оброка за децу целодневног боравка и око 170 оброка за децу полудневног боравка. Такође у централној кухињи се припремају оброци за децу која су због здравственог стања по препоруци педијатра на посебном режиму исхране.
Сарадник за исхрану – нутрициониста планира исхрану деце на основу норматива и потреба утврђених „Правилником о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи.
Планирање исхране подразумева израду јеловника за 15 дана, који задовољава принципе правилне исхране:
- препоручену енергетску и нутритивну вредност оброка;
- број дневних оброка (зависно од дужине боравка деце у установи),препоручену процентуалну заступљеност у односу на укупни дневни оброк;
- заступљеност биолошки вредних намирница из свих група , у зависности од годишњег доба.
Израђује индивидуалне јеловнике на основу извештаја педијатра за децу која из здравствених разлога захтевају прилагођену исхрану.
Нутрициониста у сарадњи са шефом кухиње, ради на увођењу нових јела, изради рецептура, као и нутритивног норматива . Промовише правилну исхрану и хигијенске навике у исхрани деце.
Сарадник за исхрану – нутрициониста прати остваривање комплетне исхране деце у предшколској установи:
- Прикупља податке о броју требованих оброка и на основу тога врши обрачун и требовање намирница из магацина.
- Контролише квалитет достављених намирница и пратећу документацију (декларацију ,атест).
- Врши надзор над санитарно –хигијенским стањем простора за чување, припрему и дистрибуцију хране.
- Контролише расподелу хране по објектима,
- Редовним обиласком објеката нутрициониста прати и контролише расподелу хране у самим објектима као и начин сервирања деци.
Размењује информације са децом ,васпитачима, родитељима по питању правилне исхране. Сарадник за исхрану нутрициониста је члан HACCP-тима установе. Учествује у припреми конкурсне документације јавне набавке намирница. Учествује у раду органа установе.
Сарађује са ЗЗЈЗ Врање и надлежном инспекцијом, другим стручним институцијама које се баве унапређивањем исхране.
Стручно се усавршава, присуствује и активно учествује у раду „Удружења нутрициониста дијететичара ПУ Србије“, „Удружења здравствених радника
Србије и другим струковним асоцијацијама и удружењима.
Руководилац службе: Вања Савић Алексић, управник објекта-нутрициониста, тел. 064/8310482. e-mail: kuhinjavrtic@gmail.com
Сарадник за исхрану – нутрициониста Драгана Божиловић Стојиљковић, тел. 064 8864945 e-mail nutricionistivrtic.vr@gmail.com
Доступни родитељима свакодневно 06-14 часова, за доношење лекарских извештаја .
За индивидуалне разговоре доступни уторком и четвртком 12-14 часова