Правилна исхрана је један од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце . Да би се задовољиле ове потребе и како би дечја исхрана била што разноврснија неопходно је да у свакодневно буду заступљене намирнице из свих седам група намирница.
- Житарице и производи од жита
- Месо, риба, јаја и њихови производи
- Млеко и млечни производи
- Масти и уља и производи на њиховој бази
- Поврће и производи од поврћа
- Воће и производи од воћа
- Шећер и шећерни концентрати
Намирнице из прве групе, односно, житарице и производи од жита, неопходне су у дечјој исхрани због високог садржаја Б витамина, гвожђа и калорија, које су деци потребна за раст и развој. Из ове групе намирница треба дати предност производима од интегралног и полубелог брашна.,интегрални пиринач, хељда ,просо,овсене, ражане ,јечмене пахуљице, гриз пшенични и кукурузни.
Намирнице из друге групе су неопходан извор гвожђа, високовредних протеина и Б витамина. У исхрани деце препоручује се употреба најчешће јунећег меса, пилећег, ћурећег, меса, а у мањој мери и свињског меса, морске рибе, јаја до три пута недељно.Месне прерађевине треба свести на минимум.
Намирнице из треће групе су веома важан извор калцијума, протеина, фосфора и витамина А, Д и Б2. Препоручује се употреба млека са минимално 2,8 % млечне масти, као и употреба јогурта, киселог млека и сирева.
Намирнице из четврте групе су неопходне због извора енергије, садржаја липосолубилних витамина и есенцијалних масних киселина. Предност се даје биљним уљима, као што су маслиново хладно цеђено, сунцокретово, од кукурузних клица. Семенке бундеве, сусама, сунцокрета,лана треба такође увести у исхрану деце. Маслац , свињска маст у мањим количинама, док се употреба маргарина не препоручује.
Намирнице из пете групе су извор витамина и минерала. Треба деци понудити све врсте поврћа (лиснато, коренасто, махунарке итд) сезонског свежег или термички обрађеног кувањем, барењем печењем, али не пржењем у дубокој масноћи .Ван сезоне се препоручује смрзнуто а не конзервирано поврће.
Намирнице из шесте групе су извор витамина и минерала, и у зависности од сезоне користити различите врсте свежег воћа, као и свеже цеђених сокова , јужно воће. Треба користити и језграсто воће орахе, лешнике , бадеме .
Намирнице из седме групе као извор енергије ,предност треба дати меду као и мармелади и џемовима са мање шећера и без додатка вештачких заслађивача. Шећер треба избегавати. Со користити у малим количинама. Деца треба да имају 5 оброка дневно и то: доручак, ручак, вечеру и две ужине.
Драгана Божиловић Стоиљковић– нутрициониста