Историјат

Ниједна генерација не живи за саму себе и кроз себе саму; према ранијим генерацијама треба указати захвалност, према будућим бригу и старање.

др Марија Илић, публициста

1. септембра  1925.године, школско звоно, са зграде Начелства, означило је, по први пут у историји врањске вароши, почетак рада забавишта. Сва три одељења забавишта радила су у просторијама основне школе ( пријављено је и уписано  134 деце ).

Због повећања броја деце, од школске 1928-29.г Забавиште ради у згради некадашње Женске занатске и Трговачко-занатске школе у улици Кнеза Милоша.

 Интересантан је извод из Програма рада у забавишту,  који је био  саставни део Наставног плана и програма из 1899.године :

Сав рад у забавишту тежио је томе, „да се у деце помогне укупни развитак свих способности, а све то без умора, принуде и сувишног напрезања, те да се дете свестрано јача и да му се развије љубав према друговима, према школи и раду.“

Васпитно-образовни рад у забавишту обављале су учитељице јер није било стручног кадра-забавиља, и то све до 1941.г. када настаје прекид у настави.

За време Другог светског рата, забавиште је радило у данашњој улици Змај Јове бр.46.

Нова развојна етапа Забавишта отпочела је октобра 1944.г. у старој згради Основне школе а од 1945.г. стручно је заступљен васпитно-образовни рад који обављају забавиље. Мирослава Крстић Машуловић и Богданка Михајловић су прве забавиље врањског забавишта.

    1959.година  представља прекретницу у даљем развоју предшколског васпитања и образовања у Врању –  Забавиште се издваја у самосталну установу и добија  зграду у улици Цара Душана, у којој је данас смештена Управа Предшколске установе.

     Већ и у то време, тачније у годинама обнове земље, убрзаног развоја и даље индустријализације,  развијала се и јачала свест о потреби пружања веће и потпуније подршке породици у смислу целодневног збрињавања деце.

     Уследио је дуг и тежак пут до изградње првог објекта за дневни боравак деце.Тако је тек септембра 1971.г.отворен први вртић за целодневни боравак деце у Врању – Вртић „Наше дете“              

     А затим се, у периоду од 1971- 1989.г. који са правом носи епитет златног доба, нижу вртићи :

     *  1978.г. отворен је  Вртић „Дечја радост“.

     * Од 19.марта 1979.г, децу сеоских средина увесељава и на пут припреме за школу води „ПОЛЕТАРАЦ“ путујући вртић, па све до стицања услова да се и у сеоским срединама отворе васпитне групе.Полетрац је имао изузетну мисију која је трајала све до 1984.г.

     * 1981.г. отворен је Вртић “Бошко Буха“

     * 1982.г. своје латице отворио  је Вртић „Невен“.

     * 1984.г. деци је отворила  своја врата дечја кућа  Вртић „Пчелица“.

     * 1988.г. рађа се још један Вртић  „Сунце“

     * 1989.г. донела је деци у Врањској Бањи  Вртић „Бамби“.

     * 26. октобра 2011.г. након 40 година од првог објекта, свечано је отворен још један , осми по реду вртић  за целодновни боравак деце  Вртић „Чаролија“.

     * 5.  маја 2021.г.  отворен је  девети по реду -Вртић “Звончица”,.

     *14. децембра 2023.г. отворен је нови објекат -Вртић “Бајка, децети по реду објекат за целодневни боравак деце..