Новости

Правилна исхрана

Правилна исхрана  је један  од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце .  Да би се задовољиле ове потребе и како би дечја исхрана била што разноврснија неопходно је да у свакодневно буду заступљене намирнице из свих седам група намирница.

  1. Житарице и производи од жита
  2. Месо, риба, јаја и њихови производи
  3. Млеко и млечни производи
  4. Масти и уља и производи на њиховој бази
  5. Поврће и производи од поврћа
  6. Воће и производи од воћа
  7. Шећер и шећерни концентрати

Намирнице из прве групе, односно, житарице и производи од жита, неопходне су у дечјој исхрани због високог садржаја Б витамина, гвожђа и калорија, које су деци потребна за раст и развој. Из ове групе намирница треба  дати предност производима од  интегралног и полубелог  брашна.,интегрални пиринач, хељда ,просо,овсене, ражане ,јечмене  пахуљице, гриз пшенични и кукурузни.

Намирнице из друге групе су неопходан извор гвожђа, високовредних протеина и Б витамина. У исхрани деце препоручује се употреба најчешће јунећег меса, пилећег, ћурећег,  меса, а у мањој мери и свињског меса,  морске рибе, јаја до три пута недељно.Месне прерађевине треба свести на минимум.

Намирнице из треће групе су веома важан извор калцијума, протеина, фосфора и витамина А, Д и Б2. Препоручује се употреба млека са минимално 2,8 % млечне масти, као и употреба јогурта, киселог млека и сирева.

Намирнице из четврте групе су неопходне због извора енергије, садржаја липосолубилних витамина и есенцијалних масних киселина. Предност се даје биљним уљима, као што су  маслиново хладно цеђено, сунцокретово, од кукурузних клица.  Семенке бундеве, сусама, сунцокрета,лана треба такође увести у исхрану деце.  Маслац , свињска маст у мањим количинама, док се употреба маргарина не препоручује.

Намирнице из пете групе су извор витамина и минерала. Треба деци понудити  све врсте поврћа (лиснато, коренасто, махунарке итд) сезонског свежег  или термички обрађеног  кувањем, барењем печењем, али не пржењем у дубокој масноћи .Ван сезоне се препоручује смрзнуто  а не конзервирано поврће.

Намирнице из шесте групе су извор витамина и минерала, и у зависности од сезоне користити различите врсте свежег воћа, као и свеже цеђених сокова , јужно воће. Треба користити и  језграсто воће орахе, лешнике , бадеме .

Намирнице из седме групе  као извор енергије ,предност треба дати меду као и мармелади и  џемовима са мање шећера и без додатка вештачких заслађивача. Шећер треба избегавати. Со користити у малим количинама. Деца треба да имају 5 оброка дневно и то: доручак, ручак, вечеру и две ужине.

Драгана Божиловић Стоиљковић– нутрициониста

Повезано…