Боравак деце

Целодневни боравак се остварује у времену од 5.30 до 17.30 часова- у другој смени од 11.00 до 22.30 часова, док се полудневни боравак одвија од 8.00 до 12.00 часова, односно од 13.00 до 17.00 часова.

Један дан у вртићу

* 5,30 - 7,45 окупљање деце, васпитно-образовни рад и припрема за доручак

* 7,45 - 8,00 jутарња гимнастика

* 8,00 - 8,30 доручак

* 8,30 - 11,00 вођене и активности по избору деце

* 11,00 - 11,30 ужина

* 11,30 - 13,00 подневни одмор и мирне активности за предшколце

* 13,00 - 13,30 устајање, облачење и припрема за ручак

* 13,30 - 14,00 ручак

* 14,00 - 17,30 слободне активности и одлазак кући

Више информација о распореду дневних активности

Јеловник
На сајту
Имамо 73 гостију на мрежи

 

У најранијем периоду детињства стварају се навике за правилну исхрану.Уравнотежена исхрана је јако битна за раст, развој , детета као и за основне функције организма. Раст је једино могућ ако унос енергије прелази потрошњу, што значи да је висина детета добар показатељ прехрамбеног статуса . Од треће до седме године дете нарасте просечно 6-8 цм годишње, и добије 2 кг телесне масе.

Деца предшколског узраста имају три главна оброка и две ужине. Јако је битан размак између оброка као и однос хранљивих материја које се уносе, а то је да укупни дневни унос угљених хидрата треба да износи до 60 %, масти 30 % ,беланцевина 10 % од укупних дневних енергетских потреба.

Угљени хидрати треба да потичу из зитарица и воћа .

Интегралне житарице тј.жита и производи од целог зрна имају предност , јер осим енергије обезбеђују добар унос витамина Б групе, гвозђа и дијеталних влакана . Могу се комбиновати са млеком, јогуртом, или додати комадиће свезег воћа . Намирнице од жита, хлеб, тестенина ,пиринач, житне пахуљице , највише улазе у састав доручка.

Беланчевине морају бити биљног и животињског порекла у односу 1:2,како би унели квалитетне есенцијалне аминокиселине неопходне за одржавање , раст и сазревање ткива, посебно коштане масе. Најбољи извор беланчевина јесу месо и млеко.

Месо је извор гвожђа, витамина Б1 зато га не треба искључивати из дечје исхране. Предност дајемо поснијем месу тј.пилетини, телетини, али И риби и јајима.

Млеко је добар извор калцијума, чија је искористљивиост боља из киселомлечних производа. До 500мл дневно је сасвим довољна количина код деце старије од две године.

Беланчевине биљног порекла налазимо у махунаркама: пасуљ ,сочиво, грашак, соја.

Масти су неопходне у исхрани деце због уноса липосолубилних витамина, хормоналног развоја, здравља крвних судова, преносу импулса од нерава до мишића , а имају и велику засићујућу моћ те их треба ограничити на минимум. Препоручује се маслиново уље, маслац.


Поврће и воће су главни извор хидросолубилних витамина, минерала , биљних влакана неопходних за регулацију пробаве. Предност дајемо свежем поврћу у виду салата , или кратко термички обрађеном. Сезонском, лиснатом поврћу треба дати предност јер је пуно фолне киселине као и гвожђа.

Воће пре свега треба користити у свежем облику или у виду свеже цеђених сокова без додатка шећера. Шећерне концентрате треба избегавати због настанка гојазности, каријеса, дијабетеса.

Мед је добар природни заслађивач велике нутритивне и биолоске вредности , али га такође треба ограничити. 

У предшколској установи приликом целодневног боравка деци треба обезбедити 75% укупних дневних енергетских портреба што износи : деца 1-3 године 975 кцал, деца 3-5 година 1200кцал, деца 5-7 година 1400кцал . Деци се у установи кроз три оброка дневно доручак, ужину, ручак обезбеђује правилан унос потребних хранљивих састојака, у правилном временском распону, што је једнако важно...


Извод из предавања за родитеље нутриционисте Драгане Божиловић Стојиљковић,

Предшколска установа „Наше дете“

 

 

 

 
Актуелно

*МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ 2018

*ДАН УСТАНОВЕ

*ЗДРАВСТВЕНО-ВАСПИТНИ РАД

*РОЂЕНДАН ВРТИЋА "ДЕЧЈА РАДОСТ"

*РЕТРОСПЕКТИВА ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

*ДЕЧИЈИ КЛУБ ЗА ПРАВИЛАН РАСТ И РАЗВОЈ

*ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ ВРТИЋА "НАШЕ ДЕТЕ" ПРЕДШКОЛСКЕ  УСТАНОВЕ!

*ДЕЧЈИ ДАНИ 2018

*ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ УСТАНОВЕ ТОКОМ ЛЕТА

*ЗДРАВСТВЕНО ВАСПИТНИ РАД У СЕЛИМА

*2,ДЕЧЈИ ФЕСТИВАЛ "ВРЕМЕ РАДОСТИ"

*КРОС РТС -А "КРОЗ СРБИЈУ"

*ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОРОДИЦЕ У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ "НАШЕ ДЕТЕ"

*ИНТЕРНИ КОНКУРС

*ОБЈАВЉЕН КОНКУРС ЗА УПИС ДЕЦЕ

*РОЂЕНДАН ВРТИЋА "СУНЦЕ"

*СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА

*НОВОГОДИШЊЕ ЧАРОЛИЈЕ

*ДЕТЕ УМЕ,ДЕТЕ МОЖЕ ПОКРЕТОМ ДА СТВАРА

*СПОРАЗУМ ИНСТИТУЦИЈА ГРАДА ВРАЊА ЗА ЗАШТИТУ ДЕЦЕ ОД НАСИЉА

*ОБЕЛЕЖАВАМО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

*ЗАЈЕДНО СМО И ЛЕПШИ И ЈАЧИ

*ПРОСЛАВА РОЂЕНДАНА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ "НАШЕ ДЕТЕ"

*ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ

*РЕТРОСПЕКТИВА- ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2017

*ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2017

САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ПОРОДИЦУ
Заштита и безбедност деце

Програм превенције и заштите деце од насиља, злостављања и занемаривања је саставни део Годишњег плана рада Установе и сачињен је на основу

Детаљније

Претраживач