• uskoro_evrtic.png
  • bozic1.jpg
  • sv_sava.jpg
  • sveti_sava_carolija.jpg

КОНКУРСИ

                                                               

                       МОЈА породица је моја сигурност

                         

          Драга породицо,

          Пролеће ове 2020.године нас је изненадило...иако, дошло је кад смо га очекивали и у оделу у коме смо га и досад виђали ;).

По јутарњем мразу а сунчаним данима, веселим пупољцима на тек озелењеним гранама...наш драги пријатељ Март измамио  је осмех на лице  целе породице !Но, поред радости,  донео нам је и неке, нама не баш познате а строге термине : ванредно стање ....услове кућне изолације ...препоруку социјалне дистанце!

          Морамо признати –  поред строгости  - увукло се и мнооогооо несигурности....за маме и тате, деке и баке а онда, неминовно све се то пренело и на најмлађе. Па, добро то и није тако чудно – треба нам времена да разјаснимо...освестимо...прихватимо а онда и да се са тим, мање и више конкретним, околностима промењеног начина живота носимо! И то не један, пет или десет већ...ни не знамо колико дана и недеља ....још једна непознаница !

          Реално, измењени су уобичајени обрасци функционисања породице – научени,  у којима се осећамо сигурним јер знамо које су  обавезе и одговорности свих чланова породице...Ових дана све је другачије  - вртићи  и школе не раде, редовне пословне обавезе родитеља постале су још измењене – још оптерећеније а заједничка игра деце и родитеља добила је нову димензију – постала је више од игре !

          Породица, у овим измењеним околностима – постаје не само најважнија већ и једина средина за задовољавање разноликих потреба свих својих чланова ! И то није ни мало једноставно...уклопити, подмирити, задовољити уз осећај мира и сигурности који треба да негујемо у породичној атмосфери!

        И то је заправо прва истина са којом се требамо измирити – да, то је много искушења за све у породици и сасвим је природно да се повремено осетимо збуњено, несигурно у исходе одређених поступака , помало и уплашено и забринуто за здравље свих.

     Овакве  животне ситуације представљају изазов за породицу : за квалитетну бригу о деци али и за одрасле у породици – којима је такође потребна подршка и разумевање. Па можда и више... Реална је опасност да се формира зачарани круг бриге и несигурности који ће се ширити са родитеља на децу – постати видљив у свим рутинама и ритуалима једне породице а онда тај круг може нарасти и постати већи од добробити породице ...

      Дакле : сасвим је у реду да  осећамо да није у реду  или ок је да није ок !

     Наша породица јесте наша сигурност и породице деце из вртића и све деце јесу мотивација и инспирација за рад свих нас из Предшколске установе „Наше дете“!

Много тога можемо заједно :

*СВИ смо сада у осетљивом периоду : будимо ту једни за друге – са децом, са породицом.

*породица може да учини да се сви чланови осећају боље – циљ је да деца буду заузета и опуштена  у игри/учењу а да родитељи обаве за њих важне ствари (спремање оброка, брига о себи и свом менталном здрављу, рад од /ван куће...) и нађу време и капацитете за заједничко квалитетно породично време:

Време које  ћете испланирати заједно (породица има моћ да установи рутину која ће јој одговарати у овим условима – тако  обезбедимо предвидивост – активности и доступност нас одраслих – пут за превазилажење несигурности...)

* Важно правило  у вашим породичним играма нека буде : да то чините опуштено негујући добро расположење и  заједно  : плешите...певајте...смишљајте  приче ваше породице  

*Пружите међусобно прилику да искажете своја осећања, потребе и жеље – и тако се чујете и видите  – развијате способности контролисања нежељених и креирања пожељних форми понашања – тиме потврђујете своју и вредност деце као чланова породице...

 Тако ћемо задржати блискост у оквиру породице...вртића и у условима социјалне изолације – која ће проћи !

          Тако вас и ми, већ од првих дана кућне изолације обавештавамо, нудимо здравствене , васпитно-образовне садржаје  и подстичемо креативност  у стварању и реализацији услова за развој и напредовање деце - дајемо стручну подршку васпитној, образовној и измењеној социјалној функцији породице.У  условима отежаног социјалног функционисања на нивоу целе заједнице - то је искушење за све нас.

          Одговорили смо захтевима реалних услова живота и модерну технологију искористили на најбољи начин : умрежили се и повезали на нивоу васпитних група и вртића путем вибер група, друштвених мрежа... преносимо вашу креативност путем FB страница Времена радости и Весела коцкица и интернет странице Установе www.nasedetevr.rs 

     Хвала Вам што сте нам дали прилику да и јавно поделимо инспирацију коју добијамо из Ваше породице, захваљујући топлим речима и фотографијама којима нам показујете да јесмо  подршка и у овим временима.

     Ту смо за сва Ваша питања и сугестије ...о чему  бисте желели да пишемо...предложите нам тему за заједничко истраживање...реците нам Ваша искуства у превазилажењу ове ванредне свакодневнице !

                                               This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

За неговање топле – атмосфере разумевања и подршке у обезбеђивању мира и сигурности у породици... и вртића у породици!

 

                                Предшколска установа „Наше дете“

                                За Саветовалиште за породицу

                              Наташа Стаменковић, соц.радница