• uskoro_evrtic.png
  • jysk_pr_tekst_1.jpg
  • bozic1.jpg
  • sv_sava.jpg

КОНКУРСИ

 

ИСХРАНА У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ

  

                 Здраве навике у исхрани стичу се још у раном детињству, па је самим тим правилна и уравнотежена исхрана у предшколској установи веома битан задатак  предшколске установе. Да би исхрана деце била правилна потребно је да оброци буду избалансирани, разноврсни, и припремљени од биолошки вредних и здравствено безбедних намирница.

                Планирањем исхране у нашој  предшколској установи се баве нутриционисти –дијететичари који се том приликом строго придржавају „Правилника о нормативима друштвене исхране деце у предшколству“.  Основни и најважнији задатак исхране у предшколској установи је да деци обезбеди  унос оптималних количина свих хранљивих састојака тј. 75% енергетских потреба и 90% дневних потреба у  витаминима и минералним материјама у зависности од дужине времена  боравка деце у установи.

          У установи се осим о квалитету примљених намирница, њиховом правилном складиштењу, брине и  о правилној припреми,  како би се максимално очувала хранљива вредност и постигла добра органолептичка својства самог  оброка , деци прихватљивог. Храна се припрема без адитива и вештачких арома. На припреми и расподели хране  ради квалификовано особље.

           Исхрана се реализује у оквиру једне централне и седам дистрибутивних кухиња у Врању и једне  кухиње у Врањској Бањи. Храна се до дистрибутивних кухиња допрема наменским возилима под хигијенским условима. Здравствени надзор у централној и свим дистрибутивним кухињама редовно  обавља ЗЗЈЗ Врање, по уговору који је ПУ “Наше дете“ склопила  са њим.

            Јеловник је двонедељни што је изузетно значајно за планирање средстава и набавку намирница као и за планирање заступљености свих хранљивих састојака. У јеловнику су свакодневно заступљене намирнице из свих 7 група, са сезонским избором .

             Исхрана је реализована кроз три оброка са правилним временским размацима и то: ДОРУЧАК,  УЖИНА, РУЧАК.

               Нутрициониста у нашој установи по потреби  планира и индивидуалне јеловнике за децу која су из здравствених разлога на посебном режиму исхране.

               У установи се континуирано ради на побољшању квалитета исхране кроз примену нове савремене опреме  за припрему  хране,  стандарда HACCP-а као и сталном едукацијом запослених.  Такође се одржавају различите активности са децом  у циљу бољег прихватања нових јела.

 

                                       Драгана Божиловић Стојиљковић-нутрициониста