• 8nd.jpg
  • moto_dn_2020.jpg
  • uskoro_evrtic.png
  • sport_dan.jpg
  • decja_nedelja_likovno.jpg
  • sv_dan_hrane6.jpg

КОНКУРСИ

 

ОКТОБАР-МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

 

   Предшколска установа „Наше дете“ у Врању се традиционално и ове године  придружила кампањи-Октобар-месец правилне исхране и обележавању 16. октобра-Светског дана хране. Основни циљ  активности које су реализоване у вртићима јесте упознавање деце са правилном исхраном, односно са разноврсном и избалансираном исхраном .

     Обележавање Светског дана хране у нашим вртићима је традиционална активност која се реализује са великим задовољством. Деца су упозната са значајем коришћена одређених намирница у исхрани, нарочито воћа и поврћа (бундеве, грожђа, паприке...) као богатих извора витамина и минерала.

 

   У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом: „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност” са фокусом на јачање прехрамбених система и смањење броја гладних у свету. Очување приступа здравствено безбедној храни јесте и остаје део одговора на пандемију COVID-19, посебно за сиромашне земље у којима је пандемија довела до још израженије економске кризе. 

    Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавно здравље је ове године поводом Св. дана хране расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Здравље на уста улази” са циљем подстицања здравствено-васпитног рада у предшколским установама и школама на тему правилне исхране.