• uskoro_evrtic.png
  • jysk_pr_tekst_1.jpg
  • bozic1.jpg
  • sv_sava.jpg

КОНКУРСИ

 

ОКТОБАР – МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

 

   Предшколска установа у Врању је и ове године обележила Светски дан хране, 16. октобар. Овај дан се традиционално  у предшколској установи обележава реализацијом  активности о правилној исхрани. Реализатори ових активности су васпитачи, медицинске сестре- васпитачи, медицинске сестре на превентивној здравственој заштити и сарадници за исхрану- нутриционисте.

   Основни циљ ових  активности је упознавање деце са правилном исхраном, односно са разноврсном и избалансираном исхраном . Деца   су кроз игру упознала принципе правилне исхране који подразумевају разноврсност, равномереност и умереност. Уколико деца на овом узрасту почну усвајати и развијати навике и ставове о важности здраве и правилне исхране, већа је вероватноћа да ће их наставити усвајати и неговати током одрастања.

   Светски дан хране је ове године,  обележен под слоганом: „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима- За свет без глади” са фокусом на смањење броја гладних у свету.

 

   

     Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је ове године у оквиру кампање „Октобар месец правилне исхране“ и обележавања 16. октобра Светског дана хране расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана – доступна и проступачна свима. За свет без глади”.