ПРАВИЛНА ИСХРАНА
Правилна исхрана је један од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце. Да би се задовољиле ове потребе и како би дечја исхрана била што разноврснија неопходно је да свакодневно буду заступљене намирнице из свих седам група намирница.
- Житарице и производи од жита
- Месо, риба, јаја и њихови производи
- Млеко и млечни производи
- Масти и уља и производи на њиховој бази
- Поврће и производи од поврћа
- Воће и производи од воћа
- Шећер и шећерни концентрати
Намирнице из прве групе, односно, житарице и производи од жита, неопходне су у дечјој исхрани због високог садржаја Б витамина, гвожђа и калорија, који су деци потребни за раст и развој. Из ове групе намирница треба дати предност производима од интегралног и полубелог брашна., интегралном пириначу, хељди, просу, овсеним, ражаним, јечменим пахуљицама, гризу пшеничном и кукурузном.
Намирнице из друге групе су неопходан извор гвожђа, високовредних протеина и Б витамина. У исхрани деце препоручује се употреба најчешће јунећег меса, пилећег, ћурећег меса, а у мањој мери и свињског меса, морске рибе, јаја до три пута недељно. Месне прерађевине треба свести на минимум.
Намирнице из треће групе су веома важан извор калцијума, протеина, фосфора и витамина А, Д и Б2. Препоручује се употреба млека са минимално 2,8 % млечне масти, као и употреба јогурта, киселог млека и сирева.
Намирнице из четврте групе су неопходне због извора енергије, садржаја липосолубилних витамина и есенцијалних масних киселина. Предност се даје биљним уљима, као што су маслиново хладно цеђено, сунцокретово, и уље од кукурузних клица. Семенке бундеве, сусама, сунцокрета, лана треба такође увести у исхрану деце; маслац, свињска маст у мањим количинама, док се употреба маргарина не препоручује.
Намирнице из пете групе су извор витамина и минерала. Треба деци понудити све врсте поврћа (лиснато, коренасто, махунарке итд.) сезонског свежег или термички обрађеног кувањем, барењем и печењем, али не пржењем у дубокој масноћи. Ван сезоне се препоручује смрзнуто а не конзервирано поврће.
Намирнице из шесте групе су извор витамина и минерала и у зависности од сезоне користити различите врсте свежег воћа, као и свеже цеђених сокова, јужно воће. Треба користити и језграсто воће орахе, лешнике, бадеме.
Намирнице из седме групе као извор енергије -предност треба дати меду, мармелади и џемовима са мање шећера и без додатка вештачких заслађивача. Шећер треба избегавати.
Со користити у малим количинама.
Деца треба да имају 5 оброка дневно и то: доручак, ручак, вечеру и две ужине.
Драгана Божиловић Стојиљковић, нутрициониста