• bb.jpg
  • imas_pr.jpg
  • defile3.jpg
  • IMG-c8cb6c27d31f89da502b0fe0b9328322-V.jpg

 

ОКТОБАР – МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

 

   Предшколска установа у Врању је и ове године обележила Светски дан хране, 16. октобар. Овај дан се традиционално  у предшколској установи обележава реализацијом  активности о правилној исхрани. Реализатори ових активности су васпитачи, медицинске сестре- васпитачи, медицинске сестре на превентивној здравственој заштити и сарадници за исхрану- нутриционисте.

   Основни циљ ових  активности је упознавање деце са правилном исхраном, односно са разноврсном и избалансираном исхраном . Деца   су кроз игру упознала принципе правилне исхране који подразумевају разноврсност, равномереност и умереност. Уколико деца на овом узрасту почну усвајати и развијати навике и ставове о важности здраве и правилне исхране, већа је вероватноћа да ће их наставити усвајати и неговати током одрастања.

   Светски дан хране је ове године,  обележен под слоганом: „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима- За свет без глади” са фокусом на смањење броја гладних у свету.

 

   

     Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је ове године у оквиру кампање „Октобар месец правилне исхране“ и обележавања 16. октобра Светског дана хране расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана – доступна и проступачна свима. За свет без глади”. 

      

ПРАВИЛНА ИСХРАНА

 

     Правилна исхрана  је један  од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце.  Да би се задовољиле ове потребе и како би дечја исхрана била што разноврснија неопходно је да  свакодневно буду заступљене намирнице из свих седам група намирница.

  1. Житарице и производи од жита
  2. Месо, риба, јаја и њихови производи
  3. Млеко и млечни производи
  4. Масти и уља и производи на њиховој бази
  5. Поврће и производи од поврћа
  6. Воће и производи од воћа
  7. Шећер и шећерни концентрати

     Намирнице из прве групе, односно, житарице и производи од жита, неопходне су у дечјој исхрани због високог садржаја Б витамина, гвожђа и калорија, који су деци потребни за раст и развој. Из ове групе намирница треба  дати предност производима од  интегралног и полубелог  брашна, интегралном пириначу, хељди, просу, овсеним, раженим, јечменим  пахуљицама, гризу пшеничном и кукурузном.

     Намирнице из друге групе су неопходан извор гвожђа, високовредних протеина и Б витамина. У исхрани деце препоручује се употреба најчешће јунећег меса, пилећег, ћурећег меса, а у мањој мери и свињског меса,  морске рибе, јаја до три пута недељно. Месне прерађевине треба свести на минимум.

     Намирнице из треће групе су веома важан извор калцијума, протеина, фосфора и витамина А, Д и Б2. Препоручује се употреба млека са минимално 2,8 % млечне масти, као и употреба јогурта, киселог млека и сирева.

    Намирнице из четврте групе су неопходне због извора енергије, садржаја липосолубилних витамина и есенцијалних масних киселина. Предност се даје биљним уљима, као што су  маслиново хладно цеђено, сунцокретово  и уље од кукурузних клица. Семенке бундеве, сусама, сунцокрета, лана треба такође увести у исхрану деце; маслац, свињска маст у мањим количинама, док се употреба маргарина не препоручује.

     Намирнице из пете групе су извор витамина и минерала. Треба деци понудити  све врсте поврћа (лиснато, коренасто, махунарке итд.) сезонског свежег  или термички обрађеног  кувањем, барењем и печењем, али не пржењем у дубокој масноћи. Ван сезоне се препоручује смрзнуто  а не конзервирано поврће.

     Намирнице из шесте групе су извор витамина и минерала и у зависности од сезоне користити различите врсте свежег воћа, као и свеже цеђених сокова, јужно воће. Треба користити и  језграсто воће орахе, лешнике, бадеме.

     Намирнице из седме групе  као извор енергије -предност треба дати меду као и мармелади и  џемовима са мање шећера и без додатка вештачких заслађивача. Шећер треба избегавати.

     Со користити у малим количинама.

     Деца треба да имају 5 оброка дневно и то: доручак, ручак, вечеру и две ужине.

 

            Драгана Божиловић Стојиљковић, нутрициониста


 

У вртићу  се бавимо васпитањем, образовањем,бригом и негом

све деце уважавајући различитости

и ту смо да одговоримо потребама

породице и друштва.

Желимо да што већем броју деце омогућимо боравак у средини подстицајној за њихово  учење и развој и тако  негујемо генерације здравих и задовољних  људи.